Savunma ve Stratejik Analizler

13 Mayıs 2019 Pazartesi

Anadolu Isuzu Özel Durum Açıklaması

10.05.2019 KAP

Şirketimizin savunma sanayinde büyüme stratejisi çerçevesinde üstlenmiş olduğu yeni projeleri ile ilgili bilgiler aşağıda yer almaktadır.

1. Savunma Sanayii Başkanlığı ile Aselsan Elektronik Sanayi ve Ticaret A.Ş. arasında yürütülmekte olan proje kapsamında, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ihtiyacının karşılanması maksadıyla tedarik edilecek 8X8 taktik tekerlekli araçlar için Aselsan Elektronik Sanayi ve Ticaret A.Ş. ile 02.05.2019 tarihinde 4.598.400 EUR (KDV Hariç) bedelli alt yüklenicilik sözleşmesi imzalanmıştır.

Araçların 2022 yılına kadar partiler halinde teslim edilmesi planlanmaktadır.

2. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ihtiyacının karşılanması maksadıyla tedarik edilecek "Mayına Karşı Kısmi Korumalı Kurtarıcı Araçlar" projesi kapsamında MPG Makina Prodüksiyon Grubu Makina İmalat San. Tic. A.Ş. ile daha önce imzalanan toplam tutarı 4.580.000 USD (KDV Hariç) olan alt yüklenicilik sözleşme bedeli 10.05.2019 tarihinde kesinleşen ilave sipariş sonucunda 13.312.000 USD (KDV Hariç)'ye ulaşmıştır.

Araçların 2019 yılı sonuna kadar partiler halinde teslim edilmesi planlanmaktadır.

https://www.kap.org.tr/tr/Bildirim/763208

10 Mayıs 2019 Cuma

Anka milli Sentetik Açıklıklı Radar (SAR) ile göreve başladı

09.05.2019 SSB

Milli insansız hava aracı (İHA) Anka, yeni faydalı yükü milli Sentetik Açıklıklı Radar (SAR) ile göreve başladı.

https://twitter.com/SavunmaSanayii/status/1126433689074847744


7 Mayıs 2019 Salı

TÜBİTAK Sage G-40 Hava Savunma Füzesi

02.05.2019 Kaynak: Miguyan2000

https://twitter.com/miguyan2000/status/1123964444323852293


MKE Yavuz Hafifledi

30 Nisan 2019 Kaynak: C4 DEFENCE

Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu'nun kendi olanaklarıyla geliştirdiği Yavuz kamyona monteli obüs, hafifledi.

İstanbul'da düzenlenen IDEF'19 sırasında sergilenen platformun kabin yüksekliği, gelen talepler doğrultusunda düşürüldü. Ek olarak aracın zırh ve KBRN korumasından ödün verilmeden yapılan değişikliklerle ağırlığı da azaltıldı. Yine gelen talepler doğrultusunda Yavuz, yarı otomatik bir yükleyici ile de donatıldı. Bu sayede araç, C-130 Hercules nakliye uçakları ile taşınabilir hâle geldi. İlk olarak IDEF'17'de tanıtılan Yavuz, sadece A400M uçakları ile taşınabiliyordu. Araçta mevcut Panter obüsü ve atış kontrol sisteminde ise bir değişikliğe gidilmedi.

http://www.c4defence.com/Gundem/yavuz-hafifledi/8120/1

MKE Boran Kalifikasyona Hazır

30 Nisan 2019 Kaynak: C4 DEFENCE

Havadan Taşınabilir Çekili Obüs Projesi kapsamında MKEK yükleniciliğinde geliştirme çalışmaları yürütülen Boran obüsünde sona yaklaşılıyor. Sistem, kalifikasyon testlerine hazır.

Önümüzdeki mayıs ayı içinde başlaması planlanan testler kapsamında sistemin tüm parametreleri kapsamlı denemelere tabi tutulacak. Atışlı ve atışsız olmak üzere iki safhada gerçekleştirilmesi planlanan süreç içerisinde Boran’ın yol ve yürüyüş, mevzilenme, frenleme gibi parametreleri tecrübe edilecek. Ardından devam etmesi planlanan atışlı fazda ise sıcak atış, soğuk atış, kum ve toz şartlarında, çamurlu ortamlarda yoğun yağış durumlarında atım parametreleri denenecek. Menzil, dağılım ve mekanik özelliklerin değerlendirileceği süreçte bir sorun yaşanmaması durumunda kabul testleri safhasına geçilecek. Böylece sonbaharda tamamlanması planlanan tüm fazların ardından obüsün teslimat süreci başlayacak.

http://www.c4defence.com/Gundem/boran-kalifikasyona-hazir/8118/1

Roketsan, 2019 IDEF’te Göz Dolduruyor

01.05.2019 ROKETSAN

Roketsan, 30 Nisan – 3 Mayıs 2019 tarihleri arasında İstanbul’da düzenlenen IDEF 14’üncü Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı’nda son teknoloji ürün ve yetenekleriyle ziyaretçilerin beğenisini topluyor.

Dünyanın dört bir yanından savunma sanayii alanında önde gelen firmalara ev sahipliği yapan fuarda, Roketsan standında Mikro Uydu Fırlatma Sistemi, YATAĞAN, TANOK, ATMACA ve CİDA gibi yeni ürünler sergileniyor.

Roketsan, fuarın birinci ve ikinci gününde gerçekleştirilen çeşitli imza törenleri ile yeni iş birliklerini duyurdu.

Roketsan ve Tübitak SAGE arasında uçak bombalarında kullanılan TST 101 Tapa Komplesi’nin geliştirilmesi ve üretimi konusunda bir İş Birliği Protokolü imzalandı. Yerli ve millî üretime katkıda bulunacak bu iş birliği sonucunda Türkiye’nin, geniş bir pazara sahip olan MK-80 serisi uçaktan atılan genel maksat bomba tapalarına ilişkin uluslararası savunma sanayii pazarındaki konumunun güçlenmesi bekleniyor.

Roketsan ve Aselsan arasında Vurucu Çok Rotorlu İHA Sistemi’nin Geliştirilmesi konusunda iş birliği anlaşması imzalandı. Bu anlaşma ile Aselsan’ın geliştirdiği Çok Rotorlu İnsansız Hava Aracı (İHA) Sistemi’ne Roketsan tarafından geliştirilen İHA Mühimmatı’nın (RİHAM) entegrasyonu sağlanacak. Bu iş birliği sonucunda, Türk Silahlı Kuvvetlerinin önemli bir ihtiyacı daha karşılanmış olacak.

ALTAY Millî Tankı Seri Üretim Projesi Alt Yüklenici Sözleşmesi’ni, ana yüklenici BMC ve alt yükleniciler Roketsan, Aselsan, Havelsan ve MKEK imzaladı. Türkiye’nin millî ana muharebe tankı ALTAY, muharebe deneyimlerinden ve Türk Silahlı Kuvvetleri’nin geleceğe yönelik ihtiyaçlarından yola çıkılarak geliştirildi. ALTAY’ın en gelişmiş korumaya sahip ana muharebe tankı olması bekleniyor.

SSB; Roketsan, Havelsan, Aselsan, TUSAŞ, TÜBİTAK SAGE, STM ve BİLGEM ile SavNET Bağlantı Protokolü’ne imza attı.

Roketsan tarafından ATA Silah Sanayi ve AKDAŞ Makine ile İş Birliği Niyet Anlaşmaları imzalandı.
...
http://www.roketsan.com.tr/roketsan-2019-idefte-goz-dolduruyor/

Ukrayna açıkladı, Türkiye’ye tanksavar füzeleri satacağız

May 03, 2019 Kaynak: UkrTurk.net

Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKE) ile Ukraynalı Spetstehnoeksport arasında füze satım anlaşması imzalandığı bildirildi.

Ukrayna devlet savunma sanayi işletmesi Ukroboronprom bünyesinkeki Spetsktehnoeksport tarafından yapılan açıklamada, Türkiye’ye 120 mm’lik ‘konus’ tank savar füzesi satılacağı kaydedildi.

1 Mayıs’ta imzalandığı bildirilen anlaşmada, füzelerin teslim tarihi ve fiyatının belirlendiği, ilerleyen dönemde söz konusu füzelerin Türkiye’de Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu tarafından üretilmesinin gündemde olduğu bildiriliyor.

Türkiye ve Ukrayna, son yıllarda imzaladıkları askeri anlaşmalar çerçevesinde, karşılıklı silah alım ve satımı gerçekleştiriyorlar.

https://ukrturk.net/ukrayna-acikladi-turkiyeye-tanksavar-fuzeleri-satacagiz/

SSB İLE STM ARASINDA HÜCUMBOT GELİŞTİRİLMESİ İŞBİRLİĞİ PROTOKOLÜ İMZALANDI

03.05.2019 SSB

T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı ile STM (Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş.) arasında SSB ile STM arasında Hücumbot Geliştirilmesi Kapsamında İşbirliği Protokolü imzalandı. IDEF’te düzenlenen imza törenine T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, STM ve sektör temsilcileri katıldı.

Protokol, hücumbot geliştirilmesi konusunda yapılacak faaliyetlere yönelik olarak birlikte çalışmalar yürütmek, birikim ve tecrübeleri bir araya getirerek güç birliği oluşturmak ve gelecekte ortak olarak gerçekleştirilebilecek projeler için birlikte çalışabilmeyi amaçlıyor.

https://www.ssb.gov.tr/Website/contentList.aspx?PageID=1908&LangID=1

GÖKDENİZ GEMİ PLATFORMLARI İÇİN YAKIN HAVA SAVUNMA SİSTEMİ TANITIMI IDEF’TE GERÇEKLEŞTİRİLDİ

30.04.2019 SSB

T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) tarafından yürütülen sözleşme kapsamında geliştirilen KORKUT Kundağı Motorlu Namlulu Alçak İrtifa Hava Savunma Silah Sistemi’nin, deniz platformlarına uyarlanması sonucu milli olarak geliştirilen GÖKDENİZ Deniz Platformları için Yakın Hava Savunma Sistemi (YHSS) ASELSAN tarafından IDEF 2019’da tanıtıldı. ASELSAN standından gerçekleştirilen tanıtıma T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, ASELSAN yetkilileri ve sektör temsilcileri katıldı.

Gemi platformlarının başta güdümlü mermiler (G/M) olmak üzere Havadan Karaya Füzeler, Seyir Füzeleri, İnsansız Hava Araçları, Uçaklar ve Helikopterlere karşı hava savunmasının en etkili şekilde karşılanmasını sağlayacak olan GÖKDENİZ, 35 mm Parçacıklı Mühimmat ile birlikte güncel hava tehditlerine karşı gemi öz savunması için etkili bir çözüm sağlıyor.

GÖKDENİZ; üzerinde bulunan 3 boyutlu arama radarı, atış kontrol radarı ve E/O algılayıcılar ile gece ve kötü hava koşullarında da hedef tespit, teşhis, takip ve imhasını tam otonom olarak gerçekleştirebilecek. Sistem; operatör kontrolünde işletilebildiği gibi, gereken durumlarda görevini operatör müdahalesine ihtiyaç duymadan tam otomatik olarak da yerine getirebiliyor.

https://www.ssb.gov.tr/Website/contentList.aspx?PageID=1891&LangID=1

ALÇAK İRTİFA RADAR SİSTEMİ PROJESİ İMZALANDI

03.05.2019 SSB

Alçak İrtifa Radar (AİR) Sistemi Projesi T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı ile ASELSAN arasında imzalandı. IDEF’te gerçekleştirilen imza törenine T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, ASELSAN, SSB ve sektör temsilcileri katıldı.

Proje kapsamında, hava gözetleme resminde Erken İhbar Radarları tarafından kapsanamayan alçak irtifa ve orta/uzun menzilli alanlar ile Erken İhbar Radarlarının arıza dönemlerinde kapsanamayan alanların kapsanması amaçlanıyor. İlk sistem teslimatı 2022 yılında gerçekleştirilecek olan projede toplam 5 adet AİR Sistemi tedariki yapılacak.

Hava Kuvvetleri Komutanlığı ihtiyacını karşılamak amacıyla tedarik edilecek olan radarların:

Savaş uçakları, helikopterler, İHA’lar, hayalet uçaklar ve anti-radyasyon füzelerine karşı etkinlik sağlaması, Uzun menzilli radarlar tarafından kapatılamayan bölgelerin kapsama altına alınmasını yüksek hareket yeteneğiyle birlikte sağlamak ve alçak irtifadan gelmesi beklenen düşük radar kesit alanına sahip hedeflerin tespitini de gerçekleştirmesi bekleniyor.

Sistem, ayrıca yakınlarında konuşlanmış hava savunma sistemleriyle de entegre olabilecek. Bu amaçla radar tarafından erken uyarı ve Karaya Konuşlu Hava Savunma Sistemleri için arama fonksiyonları yerine getirilecek, hedef bilgileri silah sistemlerine doğrudan aktarılacak. Böylelikle entegre hava gözetleme ve savunma sisteminin reaksiyon süresi de kısaltılabilecek.

Radar üzerinde yer alacak Milli Mod5/S IFF sistemi sayesinde tespit edilen ve daha sonrasında takibe alınan hedeflerin IFF sorgulamaları yapılarak dost unsurlarla ilgili bilgiler anlık olarak radar terminallerinde izlenebilecek.

AİR teknik çözümleri, lojistik ihtiyaçları da gözetilerek, EİRS ve STR projelerinde geliştirilmiş / geliştirilecek olan tasarım çözümleri azami ölçüde kullanılacak şekilde oluşturuldu.

https://www.ssb.gov.tr/Website/contentList.aspx?PageID=1904&LangID=1

Süratli Devriye Botu Projesi 1. bot tealim edildi

05.05.2019 SSB

Süratli Devriye Botu Projesi kapsamında ilk bot Deniz Kuvvetlerimize teslim edildi.

Tonaj: 11 ton

Boy: 12,65 metre

https://twitter.com/SavunmaSanayii/status/1125120203535388673


TF-2000 Hava Savunma Destroyeri sayısında artış

Mayıs 4, 2019 By Anıl ŞAHİN - Kaynak: SavunmaSanayiST.com

https://savunmasanayist.com/2019/05/04/insa-edilecek-tf-2000-hava-savunma-destroyeri-sayisinda-artis/


GÖKDENİZ’e ihracat yolu gözüktü

Mayıs 3, 2019 By Anıl ŞAHİN -Kaynak: SavunmaSanayiST.com
...
GÖKDENİZ’e ilk sipariş ise dost ve kardeş bir ülkeden geldi. Türk gemi üreticisi DEARSAN tarafından dost ve kardeş bir Asya ülkesi için üretilecek olan korvet tipi savaş gemisinde, yakın hava savunma sistemi olarak ASELSAN tarafından geliştirilen GÖKDENİZ Hava Savunma Sisteminin kullanılmasına karar verildi. Bu kapsamda, kavramsal tasarım faaliyetleri başladı.

https://savunmasanayist.com/2019/05/03/gokdenize-ihracat-yolu-gozuktu/

ASELSAN’dan KORKUT teslimatı

Mayıs 3, 2019 By Abdullah Bekci -Kaynak: SavunmaSanayiST.com

KORKUT Seri Üretim Projesi’nin başlayan 1. teslimat kabul faaliyetleri, 3 adet Silah Sistemi Aracının ve 1 adet Komuta Kontrol Aracının Kabulü ile başarı ile tamamlandı. Kabul faaliyetleri kapsamında en zorlu aşama olan Havadan Karaya Füzelere Etkinlik Gösterimi Testi, yaklaşık 200 m/s hıza sahip hızlı hedef uçağın başarılı bir şekilde düşürülmesiyle tamamlandı. Testler esnasında KORKUT, yüksek performansı ile kabul heyetinin büyük beğenisini kazandı. Kabul testleri başarı ile tamamlanan KORKUT Sistemleri, Hava Savunma Okulu ve Eğitim Merkez Komutanlığına teslim edildi.

Yapılan teslimatın içeriği, 3 Silah Sistem Aracı ve 1 Komuta Kontrol Aracı olarak belirtildi. Bu teslimatla birlikte, envanterde yer alan batarya sayısı ise 2’ye yükseldi. İlerleyen dönemlerde teslimatları peyderpey devam edecek KORKUT’un toplamda 15 ila 20 adet batarya olarak envantere girmesi planlanıyor.

Her bataryada ortalama 3 adet Silah Sistem Aracı ve 1 adet Komuta Kontrol Aracı bulunuyor.

https://savunmasanayist.com/2019/05/03/aselsandan-korkut-teslimati/

FNSS ile SSB arasında Özel Maksatlı Taktik Tekerlekli Zırhlı Araçlar projesi imzalandı

Mayıs 2, 2019 By Anıl ŞAHİN - Kaynak: SavunmaSanayiST.com

Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) ile FNSS Savunma arasında Özel Maksatlı Taktik Tekerlekli Zırhlı Araçlar (ÖMTTZA) projesi, bugün 14’üncü Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı (IDEF-2019) esnasında düzenlenen törenle imzalandı. Proje kapsamında FNSS, Kara Kuvvetleri Komutanlığı ile Jandarma Genel Komutanlığı’na PARS İZCİ 6×6 ve PARS İZCİ 8X8 araçlarını sağlayacak.

Projenin ilk aşamasında; yurt içi geliştirme modeliyle 5 farklı konfigürasyonda araç geliştirilip, toplam 100 adet araç üretilecek.

Proje kapsamında:

Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na Komuta ve Radar Araçları ile Sensör ve KBRN Keşif Araçları,

Jandarma Genel Komutanlığı’na Zırhlı Muharebe Aracı teslim edilecek.
...
https://savunmasanayist.com/2019/05/02/fnss-ile-ssb-arasinda-ozel-maksatli-taktik-tekerlekli-zirhli-araclar-projesi-imzalandi/


TÜBİTAK SAGE SERT-82 ve SARB-83 LANSMANLARINI GERÇEKLEŞTİRDİ

01.05.2019 TÜBİTAK SAGE

TÜBİTAK SAGE tarafından geliştirilen, yer altı hedeflerine karşı ve sığınak delici bomba olarak kullanılabilecek SERT-82 ve SARB-83 lansmanları 30 Nisan tarihinde İDEF 2019 etkinliğinde gerçekleştirilmiştir. Bu ürünlerin yanı sıra SOM, SOM-J, HGK-82, KGK-83, GÖKTUĞ, BOZOK, TOGAN, konsept ürünler ve bir çok alt bileşen İDEF 2019’da sergilenmektedir.

http://www.sage.tubitak.gov.tr/tr/haber/tubitak-sage-sert-82-ve-sarb-83-lansmanlarini-gerceklestirdi




































































https://www.tskkuvvet.com/2019/05/sarb-83-ve-sert-82-idef-2019-savunma.html

Roketsan’dan SOM-J’nin menziline güncelleme

Mayıs 6, 2019 By Anıl ŞAHİN - Kaynak: SavunmaSanayiST.com

TÜBİTAK-SAGE ve Roketsan ortaklığıyla F-35 Müşterek Taarruz Uçağı (JSF) için geliştirilen SOM-J Seyir Füzesinin menzil bilgisi, Roketsan tarafından güncellendi.

TÜBİTAK-SAGE ve Roketsan işbirliği ile SOM Seyir Füzesinin karakteristik özellikleri küçültülerek, F-35 Lightning II Müşterek Taarruz Uçağının (JSF) iç istasyonlarına sığabilecek şekilde geliştirilen SOM-J Seyir Füzesinin menzil bilgisi, Roketsan tarafından güncellendi. Halihazırda 120nm+ (222km+) menzile sahip olduğu belirtilen SOM-J Seyir Füzesinin menzil bilgisinde, değişikliliğe gidildi. SavunmaSanayiST.com olarak 14’üncü Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı (IDEF-2019) esnasında edindiğimiz bilgilere göre söz konusu füzenin menzili, 150nm+ (277km+) olarak revize edildi. Bu değişiklilik, Roketsan’ın 2019 Yılı Ürün Kataloğuna da yansıdı.
...
https://savunmasanayist.com/2019/05/06/roketsandan-som-jnin-menziline-guncelleme/

AKSUNGUR’dan sonra GÖKSUNGUR geliyor

Mayıs 6, 2019 By Anıl ŞAHİN - Kaynak: SavunmaSanayiST.com

ANKA İnsansız Hava Aracı’ndan (İHA) elde ettiği tecrübeler ile AKSUNGUR Yüksek Faydalı Yük Kapasiteli İnsansız Hava Aracı’nı geliştiren Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş, AKSUNGUR projesinden sonra başlatacağı GÖKSUNGUR ile Türkiye’nin ilk süpersonik seyir hızına sahip İHA sistemini geliştirmeyi amaçlıyor.

Türk Savunma ve Havacılık Sanayiinin lider hava araçları üreticisi olan Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş (TUSAŞ), 14’üncü Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı (IDEF-2019) esnasında, halihazırda güvenlik güçleri envanterinde bulunan mevcut ürünleri ile yeni projelerini vitrine çıkarttı. IDEF-2019 esnasında T-129 ATAK, ATAK-2, HÜRKUŞ-B, T-625, HÜRJET, Milli Muharip Uçak (MMU), ANKA-S ve AKSUNGUR gibi birçok ürününü sergileyen TUSAŞ, yeni geliştirmiş olduğu AKSUNGUR İnsansız Hava Aracı ile fuara damga vurdu. 24 metre kanat açıklığına, 6 adet silah istasyonuna ve çift turbodizel motora sahip olan AKSUNGUR, fuara katılanlar tarafından ilgi odağı haline getirildi.

IDEF-2019 esnasında bir basın toplantısı düzenleyen TUSAŞ Genel Müdürü Prof. Dr. Temel KOTİL, AKSUNGUR İnsansız Hava Aracı ile ondan sonra geliştirilmesi planlanan ve süpersonik hıza sahip olacak olan GÖKSUNGUR İnsansız Hava Aracı hakkında bilgiler verdi. AKSUNGUR’un ismini saatte 180 kilometre hızla uçan “doğan” isimli kuştan aldığını belirten KOTİL, “ Bir de bunun GÖKSUNGUR’u var, o da 380 kilometre hızla uçuyor. Daha sonra da o gelecek inşallah. AKSUNGUR’u kendi imkanlarımızla geliştirdik ve 18 ayda ilk uçuşunu gerçekleştirdi. Yıl sonuna kadar kuvvete teslim etmeyi planlıyoruz” ifadelerinde bulundu.

AKSUNGUR projesi tamamlandıktan sonra GÖKSUNGUR projesine başlanabileceğini açıklayan KOTİL, “AKSUNGUR’un bir sonrası (GÖKSUNGUR) süpersonik olacak inşallah. Henüz takvimlenmiş bir şey yok ancak bizde bir çalışma bittiğine öbürü başlar. Bu sene bitene kadar AKSUNGUR ile uğraşırız, sonra GÖKSUNGUR gelir” dedi.

https://savunmasanayist.com/2019/05/06/aksungurdan-sonra-goksungur-geliyor/

BMC ile ASELSAN arasında ALTAY Seri Üretim Projesi Alt Sistemler Sözleşmesi imzalandı

Mayıs 1, 2019 Kaynak: www.defenceandtechnology.com

BMC ile ASELSAN arasında ALTAY Seri Üretim Projesi Alt Sistemler Sözleşmesi IDEF 2019 Savunma Sanayi Fuarında imzalandı. ALTAY Projesi’nde edinilen kazanımlar ile ASELSAN, dünya genelinde ana muharebe tanklarına yönelik tüm görev donanımları ve yazılımlarını kendi imkanları ile yerli ve milli olarak geliştiren ve tanklar üzerine entegre edebilen tek firma konumuna geldi.

ALTAY Tanklarında yer alacak sistemlerin ASELSAN tarafından sağlanmasına yönelik sözleşmenin toplam bedeli 840.986.250 Avro. BMC Standında yapılan törene Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, BMC Yönetim Kurulu Başkanı Ethem Sancak, ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Prof. Dr. Haluk Görgün ve diğer ana alt yüklenici firmaların yöneticileri katıldı.
...
http://defenceandtechnology.com/2019/05/01/altay-tankinda-aselsan-sistemleri-gorev-yapacak/

TCG Anadolu suyla buluştu

Mayıs 6, 2019 Kaynak: www.defenceandtechnology.com

İstanbul Tuzla’da Sedef Tersanesi tarafından inşa edilen Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemisi (LHD) TCG Anadolu ilk kez suya kavuştu.

Sedef Tersanesi Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan “İlk kaynağını 30 Nisan 2016’da yaptığımız geminin gövdesinin inşasını tam iki yıl sonra tamamladık. Bir ay içinde deniz testlerini yapmaya başlayacağız. 2020 sonunda ya da 2021 başında yani planlanandan bir yıl önce donanmamıza teslim edeceğiz” dedi.
...
http://defenceandtechnology.com/2019/05/06/tcg-anadolu-suyla-bulustu/

Dünyanın en iyi üç ses altı rüzgâr tüneli için imzalar atıldı

Mayıs 5, 2019 Kaynak: www.defenceandtechnology.com

Kanada bazlı şirket AIOLOS Mühendislik ve TUSAŞ arasında “Büyük Ses Altı Rüzgâr Tüneli Anlaşması” IDEF19 fuarında imzalandı. Büyük Ses Altı Rüzgâr Tüneli”nin 2023 yılına kadar hizmete girmesi hedefleniyor.

http://defenceandtechnology.com/2019/05/05/dunyanin-en-iyi-uc-ses-alti-ruzgar-tuneli-icin-imzalar-atildi/

KORKUT’un seri üretim töreni gerçekleştirildi

Mayıs 3, 2019 Kaynak: www.defenceandtechnology.com

Tamamen milli imkanlarla ASELSAN tarafından geliştirilen Kundağı Motorlu Namlulu Alçak İrtifa Hava Savunma Silah Sistemi KORKUT’un seri üretim töreni gerçekleştirildi.

http://defenceandtechnology.com/2019/05/03/korkut-havada-korku-salacak/

STM ve FNSS güçlerini birleştiriyor!

Mayıs 2, 2019 Kaynak: www.defenceandtechnology.com

STM ve kara sistemleri üreticisi FNSS IDEF’19 savunma fuarında ortak çalışmalar yürütmek üzere TOGAN İyi Niyet Protokolü imzaladı.
...
Protokol; FNSS tarafından tasarlanmakta ve üretilmekte olan insanlı/insansız zırhlı muharebe araçları, zırhlı personel taşıyıcılar, keşif ve gözetleme araçları ve kule sistemlerine, STM tarafından geliştirilen sabit ve döner kanatlı akıllı mühimmat sistemleri ile keşif ve gözetleme maksatlı mini insansız hava araçlarının entegrasyonu konusunda yapılacak faaliyetleri içeriyor.

http://defenceandtechnology.com/2019/05/02/stm-ve-fnss-guclerini-birlestiriyor/

TÜBİTAK SAGE ve ROKETSAN yerli ve milli ‘Tapa Komplesi’ geliştirecek

Mayıs 3, 2019 Kaynak: www.defenceandtechnology.com

TÜBİTAK SAGE ve ROKETSAN TST-101 Tapa Komplesi geliştirme konusunda iş birliği protokolü imzaladı.
...
İmzalanan protokolle, yurt dışına bağımlı olunan bu üründe yerlileşmenin sağlanacağını ve bu durumun cari açığa olumlu etki edeceğini düşündüğünü belirten TÜBİTAK SAGE Müdürü Gürcan Okumuş; uçaktan atılan mühimmatta kullanılan ve tamamen yurt dışına bağımlı olunan bir ürünün bu iş işbirliği sayesinde yerlileştirildiğini de sözlerine ekledi.

TST-101 Tapa Komplesi; Mk-80 serisi uçak bombaları, SOM, SOM-J füzeleri ve Nüfuz Edici Bomba gibi mühimmat sistemlerinde kullanılmak üzere geliştirilen elektromekanik tapa ve tapa başlatıcısını içeren tapa komplesidir.
http://defenceandtechnology.com/2019/05/03/tubitak-sage-ve-roketsan-yerli-ve-milli-tapa-komplesi-gelistirecek/

25 Nisan 2019 Perşembe

Şahin-21 (Falcon) Katar-Türkiye Fiilî Hava Kuvvetleri Tatbikatı

25.04.2019 MSB

Katar’ın ev sahipliğinde 23 Nisan tarihinde başlayan Şahin-21 Tatbikatı, Katar ve Türk Hava Kuvvetleri unsurlarının katılımı ile icra edilmektedir. 30 Nisan’a kadar sürecek olan tatbikatta Türk ve Katar Silahlı Kuvvetleri arasında karşılıklı iş birliği ile müşterek çalışabilirliğin geliştirilmesi amaçlanmaktadır.

Tatbikata; Hava Kuvvetlerimizden 3 adet F-16 uçağı, uçuş ve bakım mürettebatı ile katılım sağlamaktadır.

https://www.msb.gov.tr/SlaytHaber/2542019-34584


PARS III 8×8’in Farklı Konfigürasyonları, İstihkâm Aracı ile Çeşitleniyor

24 Nisan 2019 FNSS/ MSI DERGİSİ

FNSS, PARS III 8×8’in farklı görevlere uyarlanma konusundaki modülerliğini, Umman Kraliyet Kara Kuvvetleri için geliştirdiği zırhlı istihkâm aracı konfigürasyonu ile gösteriyor. FNSS’nin 30 Nisan-3 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilecek IDEF 2019 fuarında sergileyeceği PARS III 8×8 İstihkâm Aracı’nın, devam eden kalifikasyon testlerinin, bu yılın ilk yarısında tamamlanması ve ardından da aracın envantere girmesi hedefleniyor.
...
http://www.milscint.com/tr/pars-iii-8x8in-farkli-konfigurasyonlari-istihkam-araci-ile-cesitleniyor/







16 Nisan 2019 Salı

Hava Kuvvetleri Komutanı İslamabad Hava Karargâhı’nı ziyaret etti

10.04.2019 MSB

Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz, İslamabad Hava Karargâhı’nı ziyaret etti. Org. Küçükakyüz’ü, Pakistan Hava Kuvvetleri Komutanı Hava Mareşali Mücahid Anwar Khan askeri törenle karşıladı.

https://twitter.com/tcsavunma/status/1115991207392493570


Indonesia ordered first batch of Harimau medium tanks

15 APRIL 2019 armyrecognition.com

On April 12, 2019, Indonesian Defense Minister Ramisard Ryakuda signed a large package of contracts with enterprises of the Indonesian defense industry in Bandung, the most significant of which was the order for the Indonesian shipbuilding association PT PAL to build three more diesel-electric submarines in cooperation with South Korean corporation Daewoo Shipbuilding and Marine Engineering (DSME). Another significant contract was the order for the Indonesian state defense industry association PT Pindad to build the first batch of the Harimau ("Tiger") serial Turkish-Indonesian production for the Indonesian army.

The cost of the contract for the Harimau tanks was $ 135 million. The number of vehicles ordered was not officially disclosed, but, according to the head of the defense division PT Pindad Vijayanto, is 18-20 tanks (the final number must also be determined depending on the cost of equipment). PT Pindad of the Indonesian Army should be supplied within three years.
...
https://www.armyrecognition.com/april_2019_global_defense_security_army_news_industry/indonesian_ministry_of_defense_ordered_first_batch_of_harimau_medium_tanks.html

15 Nisan 2019 Pazartesi

Milli ve yerli imkânlarla geliştirilen Kanatlı Güdüm Kiti

15.04.2019 SSBaşkanı İsmail Demir


11 Nisan 2019 Perşembe

Anadolu Kartalı Eğitimi 2019

10.04.2019 MSB

Millî Anadolu Kartalı Eğitimi, Konya 3’üncü Ana Jet Üs Komutanlığı’nda devam ediyor.

https://twitter.com/tcsavunma/status/1115940644306944000


Al-Adeid 2019 Fiilî Atışlı Arazi Tatbikatı

10.04.2019 MSB

Katar’da icra edilen ve Katar-Türk Birleşik Müşterek Kuvvet (KTBMK) Komutanlığından bir mekanize piyade bölüğümüzün katıldığı Al-Adeid-2019 Fiili Atışlı Arazi Tatbikatı, 10 Nisan 2019 tarihinde başarıyla tamamlandı.

https://www.msb.gov.tr/SlaytHaber/1042019-75182


9 Nisan 2019 Salı

TAI HÜRJET Teknik özellikleri

09.04.2019 Türk Havacılık ve Uzay Sanayii

Hava Kuvvetlerimizin kullandığı T-38 Jet Eğitim uçaklarının yerini alması öngörülen Jet Eğitim ve Hafif Taarruz Uçağı HÜRJET’imizin teknik özellikleri!

https://www.facebook.com/turkishaerospace/



Seyit orduyu sırtlayacak

09.04.2019 ekonomi.haber7

Türkiye’nin en büyük ticari araç üreticilerinden Anadolu İsuzu savunma sanayiine çekici ve kamyon üretecek. Anadolu İsuzu Genel Müdürü Tuğrul Arıkan, “Anadolu Savunma ismiyle yeni bir marka oluşturduk. TSK’nın ihtiyacı olan ve yerlilik oranı %70lere varan 8x8 Seyit araçlarımız, ordumuzun yükünü taşımaya hazır”

Anadolu Grubu'nun yerli araç üreticisi Anadolu İsuzu yıllardan bu yana edindiği tecrübelerle savunma sanayisinde boy göstermeye başladı. Seyit adını verdiği zırhlı araç taşıyıcısı ve çekicisi kamyonun Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) hizmetine sunduklarını söyleyen Anadolu İsuzu Genel Müdürü Tuğrul Arıkan, yerlileştirdikleri kamyonlarda ihracat için de kolları sıvadıklarını söyledi.

2011'den bu yana savunma sanayisinin içinde olduklarını ve zırhlı midibüs ve pick-up geliştirdiklerini ifade eden Arıkan, "Biz bir ihtiyacı tespit ettik. Biz kamyon yapıyoruz ama ülkemizde savunma sanayisine yönelik doğru düzgün bir kamyon yapımı yok. Yapılmadığı gibi mevcut olanların modelleri 1990'lardan 2000'lerden kalma. Savunma sanayisinin kamyon araç parkı çok eski. Savunma sanayisinde ciddi bir dışa bağımlılık var. Dışa bağımlılık artık yasaklama haline gelmiş durumda. Parça girişleri yasaklanıyor. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan bunu gördü. Bizde onun teşviğiyle bu işe girdik" şeklinde konuştu.

Çekya'daki Tatra markasıyla işbirliği yaptıklarının altını çizen Anadolu İsuzu Genel Müdürü sözlerini şöyle sürdürdü: "Tatra 100 yılı aşkındır ağır kamyon yapıyor. Kamyonları çekişleri 6x6, 8x8, 20x20'ye varan özel kamyonlar. Biz onlarla işbirliğine girdik. İlk işimizi aldık. Teslimatlarına başlandı. Kurtarıcı aracı alt yüklenici olarak aldık. Ana yüklenicinin başka bir firma olduğu ihalede alt yüklenici olarak kurtarıcı araç yapıyoruz. Araç bizden olmak kaydıyla ana yükleci de üst yapıyı yapıyor. İDEF Savunma Sanayi Fuarı'nda yaptığımız aracı görücüye çıkaracağız. Biz bu şekilde savunma sanayisine hizmet ettik. Burada bir potansiyel de görerek, taşıyıcı, çekici araç yapmayı planlıyoruz. Buradaki hedefimiz bu alanda en az yüzde 70 yerlileşmeyi sağlamak. Yapılan ihalede 29 araç teslim edeceğiz."

Savunma sanayiinde tamamen sipariş üzerine çalıştıklarının altını çizen Tuğrul Arıkan, “Sistem mevcut Tatra’nın üzerine kuruluyor. Onun tüp sistemi alınarak kalanlarını biz yapıyoruz. Ama bu tüp sistemini de 5-6 yıl içerisinde yerlileştireceğiz. Önemli olan bizim TSK’nın tedariğini güvence altına almamızdır. İhtiyacını yurt dışından gelen birtakım talimatlar yüzünden kesilememesini sağlamaktır. O tedarik güvencesini sağlamamız gerekiyor bizim. Aslında yerlileşmenin esas amacı budur” diye konuştu.

Kendilerinin bir başka güçlü tarafının ise yaygın servis ağı olmasına dikkat çeken Arıkan sözlerini şöyle tamamladı: “ 101 servis noktasıyla ordumuzun her zaman emrindeyiz. Yaptığımız ve savunma sanayisinin hizmetine sunduğumuz kamyonumuz önümüzdeki 2 yıl içinde 45 adetlere kadar yükselecek. Bizim ürettiğimiz özel kamyonlar TSK’nın içinde 5-6 yıl içinde 200-250 adedi bulur. TSK’nın kamyon ihtiyacı 500 adet kadar.”

http://ekonomi.haber7.com/ekonomi/haber/2849788-seyit-orduyu-sirtlayacak/?detay=2

5 Nisan 2019 Cuma

Aktif Helikopter Engel Tespit Sistemi Projesi Sözleşmesi

04.04.2019 SSB

Helikopter platformları başta olmak üzere hava araçlarının alçak irtifa uçuş koşullarında seyir güvenliğini artırmak amacıyla geliştirilecek fiber lazer tabanlı Aktif Helikopter Engel Tespit Sistemi Projesi Başkanlığımız ile Meteksan Savunma Sanayii A.Ş. arasında imzalandı.

https://twitter.com/SavunmaSanayii/status/1113728901614903296


Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na Bayraktar TB2 İHA/SİHA teslim edildi

05.04.2019 SSB

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edilmek üzere beş adet Bayraktar TB2 İHA/SİHA'nın kabulünü gerçekleştirdik.

https://twitter.com/IsmailDemirSSB/status/1113880372155170817


4 Nisan 2019 Perşembe

STG2019 TUSAŞ TFX GÜNCELLEME

04.04.2019 TUSAŞ




TUSAŞ Milli Muharip Uçak

https://www.tai.com.tr/urun/milli-muharip-ucak

21.03.2019 Turan Oguz

MMU’nun teknik ozellikleri.

[Not: Motor gucu, kanat acikligi ve kanat alani arttirilmis. Harekat yaricapi 500 nm (~ 925 km) olmus. Ayrica sanirim ilk defa azami faydali yuku aciklandi (20.000 lbs =~ 9.000 kg)]

https://twitter.com/TyrannosurusRex/status/1108637085894877185


3 Nisan 2019 Çarşamba

1 Nisan 2019 Pazartesi

Su-57'nin ihracat lisansı çıktı

29.03.2019 Sputniknews

Sputnik'e konuşan Rus havacılık sektöründen bir kaynak, Su-57'lerin ihracat lisansının çıktığını ve uçağın adının T-50'den Su-57'ye çevrilmesi nedeniyle belgenin Rus hükümeti tarafından incelendiğini kaydetti.

Suhoy Test ve Tasarım Bürosu tarafından tasarlanan Rusya'nın en yeni 5. nesil çok işlevli avcı uçağı Su-57, karşı tarafın hava savunma sistemlerinin kullanıldığı hava, kara ve deniz hedeflerini ve hava komuta merkezlerini imha etme kabiliyetine sahip.

Su-57'nin ilk uçuşu 2010'da Rusya'nın Komsomolsk-na-Amure kentinde gerçekleşti. İlk seri üretim grubunun 2019'da Rusya Hava-Uzay Kuvvetleri'ne teslim edilmesi bekleniyor.

https://tr.sputniknews.com/rusya/201903291038500948-f-35-alternatif-turkiye-rus-su-57-ihracat-lisansi/