Savunma ve Stratejik Analizler

31 Ağustos 2018 Cuma

Eurosatory 2018 Özel: Çukurova Savunma’dan 50’nci Yıl Sürprizi

29 Ağustos 2018 milscint.com

Bu sene, 50’nci kuruluş yılını kutlayan Çukurova Makina İmalat ve Ticaret A.Ş. (Çukurova Savunma), fuarda bir sürpriz yaparak, geliştirdiği iki yeni platformu, ilk kez sergiledi. Yıllardır iş makinaları üreten ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin bu alanda önemli bir tedarikçisi olan firmanın sergilediği ürünler, fuar katılımcıları tarafından ilgiyle karşılandı.

Bu platformlardan ilki olan Hızlı Zırhlı Beko-Loder (Kazıcı Yükleyici), Rusya Federasyonu Savunma Bakanlığından gelen bir talep üzerine geliştirildi. Bu aracın en önemli özelliklerinden birisi, sonradan zırhlandırılmış bir platform olmaması. Araç kabinin ve motor kompartımanının, eklemeli zırh ile değil de monokok olarak imal edilmiş olması, bu aracı, rakiplerinin bir adım ötesine konumlandırıyor.

Bu özellik, araca, EN 1063 standartlarına göre, BR7 seviyesinde koruma sağlıyor. Bir başka deyişle araç, 7,62×51 mm çapındaki çelik çekirdekli mühimmata karşı, balistik korumaya sahip. İstenildiği takdirde, aracın altı da mayın korumasına sahip olacak şekilde, kompozit ve çelik zırhla kaplanabiliyor; operatör koltuğu, mayına dayanıklı şok emici koltuklarla değiştirilebiliyor. Aracı rakiplerinden ayıran diğer bir önemli özellik ise 6 ileri vitesli şanzımanı ile saatte 85 km hıza ulaşabilmesi. Yangın söndürme, infilak bastırma ve KBRN filtrasyon sistemleri de bulunan aracın operatör kabininde, ayrıca bir de alarm butonu var. Araç, denge bacakları yere yerleştirilmiş vaziyette kazı halindeyken, operatörün bu butona basması ile 1 dakikadan kısa süre içerisinde bacaklarını toplayarak, harekete hazır hale geliyor.

Çok Maksatlı Platform Göreve Hazır

Firmanın ilk kez sergilediği diğer ürün ise Çok Maksatlı Platform (Multi Purpose Platform / MPP) oldu. Burkulabilen şasisi, 4×4 çekiş kabiliyeti ve 4 tekerden bağımsız süspansiyonu ile safkan bir arazi aracı olarak tasarlanan MPP, üzerine farklı üst yapıların entegre edilebileceği, yürümeye hazır, çıplak bir şasi olarak geliştirildi. Bu özelliği ile araç, istenildiğinde, lojistik amaçlı taktik tekerlekli araca; istenildiğinde ise muharip kabiliyetteki bir taktik tekerlekli zırhlı araca dönüştürülebilecek.

Araç; 6,7 litre hacmindeki ve 285 beygir gücündeki dizel motoru ve 6 ileri vitesli tam otomatik şanzımanı ile saatte 120 km hıza ulaşabiliyor. Çıplak hali ile 6 ton ağırlığa sahip olan MPP, 8 ton daha ilave yük taşıyabiliyor.
http://www.milscint.com/tr/eurosatory-2018-ozel-cukurova-savunmadan-50nci-yil-surprizi/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder