Savunma ve Stratejik Analizler

7 Şubat 2019 Perşembe

ASPİLSAN Enerji, EASA Sertifikasyonu ile Sivil Havacılıktaki Ağırlığını Arttırıyor

6 Şubat 2019 MSI Dergisi

Askeri bataryalar alanında, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK)’nin neredeyse tek tedarikçisi konumunda olan ASPİLSAN Enerji, enerji depolama teknolojileri ile ilgili gelişmelerin masaya yatırıldığı ve artık geleneksel hâle gelen çalıştaylarının 3’üncüsünü, 21 Aralık’ta, Kayseri’de gerçekleştirdi. Bu yıl, 3’üncü Pil Teknolojileri ve Enerji Sistemleri adıyla gerçekleştirilen çalıştay, firmanın, sivil havacılık ve Ar-Ge alanında attığı güçlü adımları gözler önüne sererken denizcilik ve raylı ulaşımda kullanılan enerji depolama sistemlerine yönelik çalışmalarının da habercisi oldu.

Kamu kuruluşları, üniversiteler, üretici firmalar ve kullanıcıdan oluşan askeri batarya ekosistemini bir araya getiren çalıştay, ASPİLSAN Enerji cephesinde son dönemde yaşanan gelişmelerin katılımcılarla paylaşılmasına da vesile oldu. Çalıştayda, büyük ölçekli sabit enerji depolama sistemleri ile havacılık ve raylı sistemlerde kullanılan akü sistemleri alanında, dünyada ve Türkiye’de yaşanan gelişmeler ele alındı. Pil teknolojilerindeki son gelişmelerin de incelendiği çalıştayda; yakıt pilleri, süperkapasitörler, piller, enerji depolama sistemleri ve elektrikli araç bataryaları masaya yatırıldı.

ASPİLSAN Enerji, 2018’de, pek çok önemli gelişmenin altına imzasını attı. EASA sertifikasyonu konusunda başlattığı süreçlerin meyvelerini toplamaya başlayan firma, 2018 yılı Şubat ayında, EASA Üretim Organizasyon Onayı (POA)’nı; aynı yılın Mayıs ayında ise EASA Tasarım Organizasyon Onayı (DOA)’nı aldı. Firmanın ürünleri, bu sürecin bir sonraki adımı kapsamında, yurt dışında testlere tabi tutuluyor. Bu testlerin olumlu geçerek ürünlerin EASA’dan ETSO onayı alması ile birlikte, firma, sivil havacılık alanında da önemli bir başarı elde etmiş olacak. Böylece ASPİLSAN Enerji tarafından üretilen ETSO onayına sahip akülerin, EASA üyesi ülkelerdeki sivil hava araçlarında kullanılabilmesinin önü açılmış olacak.

Lityum İyon Pil Hücreleri Kayseri’de Üretilecek

ASPİLSAN Enerji, Kayseri’de yeni bir fabrika kurulumu için de yatırım kararını verdi. 2021’de faaliyete geçirilmesi planlanan bu tesiste, TÜBİTAK MAM ile birlikte geliştirilen lityum iyon pil hücrelerinin üretilmesi planlanıyor. Hedeflenen ürün grupları arasında; 18650, 20700, 21700 ve 26650 boyutlarında silindirik piller bulunuyor. Tesiste, vardiya başına 7.200 pil; yıllık olarak ise 26,65 MWh kapasiteye eşdeğer pil üretimi hedefleniyor.
...

ASPİLSAN Enerji’nin Yenilikçi Ar-Ge Projeleri Çalıştay sırasında sunum gerçekleştiren isimlerden birisi de ASPİLSAN Enerji Ar-Ge Direktörü Dr. Gökhan Demirci oldu. Dr. Demirci, ASPİLSAN Enerji’nin tasarım kabiliyetleri ve yürütmekte olduğu Ar-Ge projeleri hakkında örnekler verdi ve bu projeler neticesinde ortaya konulması hedeflenen çıktıları, şu şekilde sıraladı:
...
6T bataryası: Proje ile askeri kara araçlarında kullanılan, kurşun-asit tabanlı akülerin yerini alabilecek, lityum-iyon tabanlı akülerin geliştirilmesi hedefleniyor.
...
http://www.milscint.com/tr/aspilsan-enerji-easa-sertifikasyonu-ile-sivil-havaciliktaki-agirligini-arttiriyor-2/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder