23 Kasım 2018 Milscint.com
Milli Teknoloji Hamlesinin Stratejik Metal Ayağını, Varzene Metal Tamamlayacak
MSI Dergisi’nin 168’inci sayısında yayımlanan söyleşi, derginin İnternet sitesinde paylaşılmıştır:
Varzene Metal, stratejik öneme sahip nikel alaşımları, kobalt alaşımları ve maraging çelikler gibi özel metallerin üretimini ve tedarikini gerçekleştiriyor. Faaliyetlerini, savunma ve havacılık sektörüne yoğunlaştıran firma, 13-15 Eylül tarihlerinde düzenlenen SAHA EXPO’da boy göstererek sektörle iş birliklerini geliştirdi. Firmanın faaliyetlerini, Varzene Metal Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Demirkaya ile konuştuk.
MSI Dergisi: İsmail Bey, kısaca Varzene Metal’in faaliyetleri hakkında bilgi verir misiniz?
İsmail DEMİRKAYA: Bizim temelimiz, 2002 yılında, özel çelikler konusunda çalışan bir servis merkezi olarak kurduğumuz, Birleşik Metal’e dayanıyor. 2007 yılında da özellikle savunma ve havacılık sektörünün ihtiyaç duyduğu niteliklere sahip metaller konusunda yaşanan eksikliği görerek Varzene Metal’i kurduk.
Baktığımızda; savunma ve havacılık, medikal, denizcilik, otomotiv ve petro-kimya gibi farklı endüstriler, aslında benzer türde malzemeler kullanıyor. Varzene Metal de tüm bu sektörlerde, aklınıza gelebilecek her türlü stratejik metal için servis merkezi konumunda. Bu metallerin kullanım alanlarında tecrübe ve bilgi sahibi olan yetkin mühendis kadromuzla İstanbul Tuzla’daki tesislerimizde, 24 saat, kesintisiz hizmet veriyoruz.
Kurulduğumuz günden beri, soğuk çekme işlemini yapabiliyorduk. Son dönemde ise üretim konusunda önemli yatırımlar gerçekleştiriyoruz.
Bu yılın başında, Çekya’daki, 60 yıldır üretim yapan ve özel çelikler konusunda üretim kabiliyeti olan bir tesisi satın aldık ve ergitme kabiliyeti kazandık. Türk mühendislerinin, şu anda eğitim gördüğü; proses yetkinliklerini öğrendiği bu yatırım, 2020 yılında, Türkiye’ye taşınacak. Dövme yeteneğini de eklediğimizde, entegre bir tesise sahip olacağız. Böylece; nikel, kobalt, çelik, titanyum gibi farklı metallerde, ingottan sonra tüm üretim süreçlerini kapsayacağız.
MSI Dergisi: Çalışmalarınızda, savunma ve havacılık sektörünün payı nedir?
İsmail DEMİRKAYA: Aslında Varzene Metal, kuruluşunu izleyen süreçte, ağırlıklı olarak savunma ve havacılığa yönelen bir firma oldu. Katıldığımız IDEF fuarı ve şimdi SAHA EXPO gibi etkinlikler; Türkiye’de savunma ve havacılık alanında önemli projelerin başlatılması; savunma ve havacılık alanındaki devlet politikaları, bu kararı almamızın arkasındaki önemli etkenler oldu. Tamamen savunma ve havacılık sektörüne yönelen bir firma olmaya doğru evriliyoruz.
Savunma ve havacılık alanındaki, hemen hemen her firma ile çalışıyoruz. Birleşik Metal’i de kattığımızda, Türkiye genelinde, şu ana kadar iş yaptığımız firma sayısı, 10.000’i geçmiş durumda.
MSI Dergisi: Önümüzdeki dönem için hedefleriniz neler?
İsmail DEMİRKAYA: Kısa ve net şekilde ifade edecek olursak hedefimiz, “Milli teknoloji hamlesinin bir parçası olabilmek.” Bunu çok önemsiyorum. Yıllardır dile getirdiğimiz bir mesele… Türkiye’de üretilmeyen ve özellikle bir takım açık ya da örtülü ambargolarla Türkiye’nin erişimine açılmayan malzemeleri de üretmek istiyoruz. Bunlar, çok kapsamlı bir teknoloji birikimini gerektiriyor. Sadece ekipman olarak değil. Örneğin, hangi malzeme, hangi özelliklerde, hangi süreçlerden geçerek, hangi forma sahip olacak şekilde üretilecek? Bu bilgi birikimi, bizde oluştu. Sektörün ihtiyaç duyduğu nitelikleri çok iyi biliyoruz.
Yatırımlarımızı tamamladığımızda, Türkiye’nin ötesinde, dost ve müttefik ülkelere de hizmet verebileceğiz. Savunma ve havacılık sanayisini, mutlaka ihracat boyutuyla ele alınmasının gerektiğinin farkındayız.
Savunma ve havacılık, ülke genelinde sinerji oluşturan bir sektör. Farklı disiplinlerden mühendisler bir arada çalışıyor; dolayısı ile diğer sektörleri de destekleyecek bir birikim oluşuyor. Bu birikim, otomotiv, denizcilik, medikal gibi, pek çok sektörü destekleyebilir. Eğer siz, savunma ve havacılık sanayisini merkeze koyarsanız müthiş bir teknolojik kazanım elde ediyorsunuz. Bizim amacımız da bunun bir parçası olmak. Üzerinde çalıştığımız malzemeleri, Türkiye’de üreten ilk firma olmak istiyoruz.
MSI Dergisi: Savunma ve havacılık sektöründe almayı hedeflediğiniz bir pazar payı var mı?
İsmail DEMİRKAYA: Savunma ve havacılık sektörü, çok özel malzemelere ihtiyaç duyuyor ve bu ihtiyaçlar da diğer sektörlerdeki gibi çok yüksek adetlere ulaşmıyor. Dolayısı ile butik üretim gerektiriyor. Zaten katmanlı üretim teknolojilerinin gelişimindeki etmenlerden biri de bu butik üretim ihtiyaçları.
ABD, Avrupa ve Japonya’da, savunma ve havacılık başta olmak üzere, malzeme gereksinimleri nasıl karşılanıyor, yakından inceledim. Çok firma gezdim ve bu konuda, kafamdaki model çok net. Bu ülkelerde; ihtiyaçları karşılayan, butik üretim yapan, ara ürün ve nihai ürün teslim eden firmalar var. Biz de böyle bir firma olacağız.
Çekya’daki tesis ve yeni yatırımlarımızla Türkiye’nin her türlü ihtiyaçlarını karşılayacağız. Bizim asıl önem verdiğimiz konu ise kendi gereksinimlerimize (speklerimize) göre malzemeler geliştirmek ve bununla ilgili kapasite oluşturabilmek. Bunun için, nihai ürünün formundan, bu forma gelinceye kadar geçireceği süreçlere (proseslere) kadar tüm üretim aşamalarını, kendimiz geliştirmemiz gerekiyor. Dolayısı ile milli speklerimizi ve süreçlerimizi geliştirmeliyiz.
Türkiye’de, üzerinde çalıştığımız süper alaşımların hepsinin hammaddesi var. Nikel, kobalt, titanyum, krom ve demir, madenlerimizden çıkıyor. Bizim, madencilikten itibaren, kendi teknolojilerimizin ve süreçlerimizin olması gerekiyor. Yapacak çok şeyimiz var. Devletin ve sektörün konuya bakışı çok olumlu, destekler yerinde. Tüm bunları başaracağımıza inanıyorum.
MSI Dergisi: Somut olarak projelerden konuşacak olursak Milli Muharip Uçak, uçak motoru ve helikopter motoru gibi projelere, ihtiyaç duyacakları malzemeleri sağlayabilecek misiniz?
İsmail DEMİRKAYA: Kesinlikle sağlayabileceğiz. Firmalarımızın ihtiyaç duydukları yarı mamul ve işlenmiş malzemeleri, yurt dışına göre, çok daha makul teslimat zamanlarında ve maliyetlerle sağlayacağız. İhracat lisansı gibi sorunlarımız olmayacak. Hatta hedefimize ulaştığımızda, daha üstün niteliklere sahip kendi speklerimizde malzemelerle bu sistem ve platformları üreteceğiz.
MSI Dergisi: Eklemek istediğiniz başka bir konu var mı?
İsmail DEMİRKAYA:
SAHA İstanbul’un kurulması, savunma ve havacılık sanayisi için ciddi bir dönüm noktası oldu. Çünkü İstanbul sanayisini, savunma ve havacılık sektörü ile entegre etmek, çok önemli bir potansiyeli açığa çıkarttı. Biz de SAHA İstanbul’un ve bu sürecin bir parçası olmaktan gurur duyuyoruz.
http://www.milscint.com/tr/soylesi-varzene-metal-yonetim-kurulu-baskani-ismail-demirkaya/