Savunma ve Stratejik Analizler

19 Kasım 2018 Pazartesi

Türk füzesi Karaok, zırhlıları “tepeden” vurabilecek

18.11.2018 Kaynak: Defenceturk.net

ROKETSAN, şu anda hızlandırılmış bir gelişim aşamasında olan 125 mm’lik yeni bir portatif kısa menzilli anti-tank güdümlü füzenin (ATGM) ilk detaylarını Jane’s 360’a açıkladı.

Hava indirme piyadeleri, amfibi hücum birlikleri ve özel harekât kuvvetlerini donatmak için tasarlanan Karaok, 1000+ m bir menzile sahip, tek kullanımlık, lançerle omuzdan atılan bir silah sistemi.

Ağırlığı 25 kg’dan az olan Karaok 110 cm uzunluğunda ve hizalı, artı biçiminde katlanan bir kanat ve arka kanatçık yapısına sahip. Füze bir tandem (ardışık) savaş başlığı (ağırlığı açıklanmayan) ve kapalı bir alandan atışı sağlamak için tasarlanmış yeni ve yerli olarak geliştirilmiş hibrid-çift aşamalı (fırlatma, uçuş) roket motoru (ağırlığı açıklanmayan) ile donatıldı. Atış modları; atıştan önce kilitlenmeyi, atıştan sonra kilitlenmeyi, at-unut, üstten (tepeden) veya doğrudan vuruş kabiliyetini içermekte.

Ara Safha Güdümü, entegre bir ataletsel ölçüm birimi (IMU) üzerinden etkinleştirilirken Terminal Safhada ise Görüntüleyici Kızılötesi (IIR) Arayıcı başlık kullanılmakta. ROKETSAN yetkilisi Karaok projesinde, daha önceki anti tank füze çözümleri olan Görüntüleyici Kızılötesi (IIR) güdümlü, uzun menzilli UMTAS (Mızrak-U) ve orta menzilli OMTAS (Mızrak-O) füzelerinden elde ettiği tecrübelerden yararlanıldığını ifade etti.

ROKETSAN yetkilisi, Karaok’un konseptinin Özel kuvvetlerin gereksinimlerini karşılamak için yeni bir hafif ATGM çözümü sağladığını söyledi. ROKETSAN’ın şu anda yeni ATGM’yi sunmak için T.C. Milli Savunma Bakanlığı ile sözleşmesi olduğu biliniyor.

44 milyon lira tutarında sözleşme

ASELSAN tarafından 12 Ağustos 2016’da Kamu Aydınlatma Platformu’na gönderilen açıklamada ROKETSAN ile ‘KARAOK Sistemi Kızılötesi Arayıcı Başlık Geliştirilmesi’ne ilişkin toplam bedeli yaklaşık 44 milyon lira tutarında sözleşme imzalandığını duyurmuştu. Açıklamada, söz konusu sözleşme kapsamında teslimatların 2018-2022 arısında gerçekleştirileceği kaydedildi.

https://www.defenceturk.net/turk-fuzesi-karaok-zirhlilari-tepeden-vurabilecek

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder